AOW belastingtarief ingang AOW 2023 2024

Berekening


Wat is het belastingtarief als je in 2022, 2023 of 2024 de AOW-leeftijd bereikt? Het belastingtarief bestaat uit inkomstenbelasting en de eerste schijf voor de premies volksverzekeringen. Deze premies volksverzekeringen bestaan uit de AOW (Algemene Ouderdomswet), de Anw (Algemene nabestaandenwet) en de Wlz (Wet langdurige zorg). De premie voor de AOW is afhankelijk van je leeftijd. Als je jonger bent dan de AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden) in 2021, (66 jaar en 7 maanden) in 2022 of (66 jaar en 10 maanden) in 2023, betaal je wel AOW-premie. Vanaf de AOW-leeftijd betaal je geen AOW-premie meer. Je belastingtarief wordt dan ook lager. In het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt heb je een aantal maanden het hoge en en de resterende maanden het lage belastingtarief.

Hoe gaat de belastingdienst hier mee om? De fiscus bepaalt de hoogte van het belastingtarief op basis van een gewogen gemiddelde afhankelijk van de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De belastingdienst past dit aangepaste tarief toe over het totale inkomen over dat jaar voor het berekening van de aanslag inkomstenbelasting. Met deze module bereken je je aangepaste belastingtarief afhankelijk van de maand waarop je de AOW-leeftijd bereikt.

Als standaard jaar verschijnt het huidige jaar 2024.

De berekening belastingtarief ingang AOW is bijgewerkt met de bedragen van 2024.
Beweeg met de muis over het informatie icoon om de informatie bij het desbetreffende invulveld te lezen.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bedankt

Wij willen je bedanken dat je gebruikt maakt van onze rekenmodule. We zien je graag terug bij deze of een van onze andere rekenmodules. Ben je tevreden, vertel het door. Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons dan weten.

Disclaimer

De basis voor deze berekeningen ligt in de door jou ingevoerde gegevens en enkele algemene uitgangspunten. De berekeningen en de getoonde uitkomsten zijn alleen bedoeld om je een indicatie te geven en zijn zeker niet bedoeld om gericht advies te vervangen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Rekenkeizer aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de werking van de berekeningen, dan wel voor de uitkomst daarvan en voor de gevolgen van beslissingen die je neemt op basis van de berekeningen en de getoonde uitkomsten.

Voor gericht advies dien je contact op te nemen met een deskundige zoals een officiële instantie, een adviseur, een arts of een specialist. Als je gebruik maakt van deze website, verklaar je dat je de volledige disclaimer hebt gelezen en hiermee akkoord bent.

Meest bekeken

Nieuwste berekeningen

8

Thema's

127

Berekeningen

>3.000.000

Bezoekers